El 1889 apareix a Altea una xicoteta agrupació de músics, de la qual és director el maestre V. Marzal, amb l’objectiu d’animar els festejos de la localitat. Vint anys després, gràcies a l’impuls de Sr. José Pérez Albiñana, la banda de música cobra importància i es constitueix amb el nom de Societat Filharmònica Alteanense.

A partir de 1931, amb l’aprovació dels seus estatuts, la Filharmònica es converteix en el principal focus cultural del poble d’Altea: posa en funcionament una biblioteca pública i edita la revista mensual ALTEA des del 1931 fins al 1936.

El 1970, sota la direcció de Sr. Francisco Pérez Devesa, la Societat crea l’Escola d’Educands Benjamin Palència, de la qual naixeran els nous músics, iniciant una etapa d’esplendor amb projecció de futur.

El 1988, i a causa de la importància de l’activitat musical que es desenvolupava a Altea, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana atorga a l’Escola de Música la condició de Centre Reconegut de Grau Elemental, i passa a dependre del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant. A partir del curs 1997-98, l’Escola de Música passa a denominar-se Conservatori Municipal de Grau Mitjà, en el qual reben educació musical més de 300 alumnes de tota la comarca, i constitueix una important font de músics per a les bandes de la localitat i per a altres activitats musicals.

En 2005, la primitiva escola de la Filharmònica, es reconstitueix sota la denominació de Escola de Música i Dansa d’Altea amb un nou i remodelat projecte educatiu.

La demanda i diversitat musical ha provocat que nasqueren noves agrupacions en la Filharmònica. Per aqueix motiu, en 1990 es va fundar la Coral de la SFA, en el 1991 l’Orquestra de Pols i Pua de la SFA i en 2007 l’Orquestra de Cambra de la SFA.

Agrupacions principals

Hui, l’activitat de la Societat Filharmònica Alteanense se centra en les principals agrupacions musicals que la componen:

Banda simfònica -180 components aprox.
Coral polifònica – 50 components aprox.
Orquestra de pols i pua – 25 components aprox.
Orquestra de cambra – 25 components aprox.
Escola de música i dansa – 340 alumnos aprox.