Es forma en 1989, sota l’impuls de la Junta Directiva i del mestre-director Jesús Juan Oriola. Realitza el seu primer concert al juny de 1989 a l’auditori de la Casa de Cultura d’Altea.

En els seus primers anys l’orquestra aconsegueix reconegut prestigi i nombroses activitats i concerts ho avalen.

No obstant això, a mitjan noranta, diverses circumstàncies desencadenen en la desaparició de l’orquestra, però al febrer del 2007 i gràcies a l’obstinació de la Junta i el seu president Sr. Luis Morote Barberá, aconsegueixen reagrupar als seus músics, amb l’addicció de nous músics de la Filharmònica.

La nova etapa de l’Orquestra obri de nou les il·lusions d’aquells músics de la Filharmònica que van enyorar la seua desaparició i que veuen recompensat els seus esforços i ensenyaments en els instruments de corda.

L’Orquestra actualment es compon d’aproximadament 15-20 músics, entre violins, violes, violoncels i contrabaix. A vegades i per exigències del repertori l’orquestra compta amb una secció de vent extreta de la Banda Simfònica de la Filharmònica, reunint més de 35 músics en l’escenari.

Els concerts que l’Orquestra realitza de manera ordinària i anual són: Concert de Primavera (a l’abril o maig), Concert d’Estiu (al juny o juliol), Concert en Honor a Santa Cecilia (al novembre) i el Concert de Nadal en conjunt amb les altres agrupacions de la SFA.

Amb la reaparició de l’orquestra la batuta ha caigut en mans de directors titulars de l’Entitat: Rafael Garrigós (2007-2008), Jordi Francés Sanjuán (2008-2010) i Jaime Fco. Ripoll Martins (2010-2011). En l’actualitat l’Orquestra està dirigida per Slava Slavova.